Thursday, December 6, 2007

Kubur Wan Mohamad Yunus


LOKASI
Terletak bersebelahan bangunan bekas Mahkamah Rendah Lama, Jalan Raja, Alor Star yang kini menjadi pejabat TDC Malaysia.

INFO
Menurut Dato' Ismail Salleh seorang sejarawan Kedah, kubur yang mempunyai binaan simen di sekelilingnya ini adalah kubur Wan Mohamad Yunus. Beliau merupakan sepupu kepada Wan Mohammad Saman (Perdana Menteri Kedah semasa pemerintahan Sultan Abdul Hamid) dan bertugas sebagai seorang majistret di Kota Setar.

Sebagai salah seorang pembesar Kedah ketika itu beliau telah ditugaskan oleh Sultan Abdul Hamid untuk mengorek terusan sepanjang 15 kilometer menghala ke pinggir pantai Yan bermula dari Terusan Wan Mad Saman di Guar Chempedak. Terusan ini akhirnya dikenali sebagai Sungai Dulang. Antara terusan yang turut dibina oleh Wan Mohd Yunus di daerah Yan ialah Sungai Limau dan Sungai Sedaka.

Menurut Ismail Salleh lagi, kubur ini sebenarnya terletak di kawasan perkuburan Islam yang telah lama terbiar di tengah-tengah bandar raya Alor Star. Tambah beliau, di kawasan perkuburan ini juga terletak kubur seorang ulama silam bernama Tuan Haji Salleh Penaga, guru agama dan penasihat agama Sultan Ahmad Tajudin Mukarram Syah.

RUJUKAN
Nisan-nisan sejarah oleh Ismail Haji Salleh di Arkib Negara Cawangan Kedah-Perlis

Sharom Ahmat, Tradition and Change in a Malay States, m.s 21.

No comments: